Fiche de Michèle Guilloux-Benatier

Michèle Guilloux-Benatier
MCF HDR émérite - Université Bourgogne - Franche-Comté
  • Publications
Publications
Marielle Adrian, Sandrine Rousseaux, Herve Alexandre, Jordi Ballester, Benjamin Bois, et al.. MOOC : "Open Wine University 2". 2018. ⟨hal-03255032⟩
Hany Abdo, Claudia Rita Catacchio, Mario Ventura, Pietro d'Addabbo, Hervé Alexandre, et al.. The establishment of a fungal consortium in a new winery. Scientific Reports, In press, 10 (1), pp.7962. ⟨10.1038/s41598-020-64819-2⟩. ⟨hal-02893575⟩
Cédric Grangeteau, Daniel Gerhards, Sandrine Rousseaux, Christian von Wallbrunn, Hervé Alexandre, et al.. Diversity of yeast strains of the genus Hanseniaspora in the winery environment: What is their involvement in grape must fermentation?. Food Microbiology, 2015, 50, pp.70-77. ⟨10.1016/j.fm.2015.03.009⟩. ⟨hal-02290880⟩
Michèle Guilloux-Benatier, Fabienne Remize, Laurent Gal, Jean Guzzo, Herve Alexandre. Effects of yeast proteolytic activity on Oenococcus oeni and malolactic fermentation. FEMS Microbiology Letters, 2006, 263 (2), pp.183-188. ⟨10.1111/j.1574-6968.2006.00417.x⟩. ⟨hal-02001006⟩
R. Russell M. Paterson, Armando Venâncio, Nelson Lima, Michèle Guilloux-Benatier, Sandrine Rousseaux. Predominant mycotoxins, mycotoxigenic fungi and climate change related to wine. Food Research International, 2018, 103, pp.478-491. ⟨10.1016/j.foodres.2017.09.080⟩. ⟨hal-01667048⟩
Cédric Longin, Frédérique Julliat, Virginie V. Serpaggi, Julie Maupeu, Geoffrey Bourbon, et al.. Quantification des Brettanomyces par qPCR. La revue des œnologues et des techniques vitivinicoles et œnologiques, 2017, 164, pp.53-56. ⟨hal-01613426⟩
Cédric Longin, Claudine Degueurce, Frédérique Julliat, Michèle Guilloux-Benatier, Sandrine Rousseaux, et al.. L’efficacité du sulfite sur Brettanomyces bruxellensis dépend de la population présente. La revue des œnologues et des techniques vitivinicoles et œnologiques, 2017, 163, pp.39-41. ⟨hal-01613365⟩
Sandrine Rousseaux, Cédric Grangeteau, Daniel Gerhards, Christian von Wallbrunn, Hervé Alexandre, et al.. Origines des levures Saccharomyces et non-Saccharomyces présentes dans le moût : Vignoble ou cuverie ?. La revue des œnologues et des techniques vitivinicoles et œnologiques, 2017, 162, pp.28-31. ⟨hal-01613345⟩
Cédric Longin, Clément Petitgonnet, Michèle Guilloux-Benatier, Sandrine Rousseaux, Hervé Alexandre. Application of flow cytometry to wine microorganisms. Food Microbiology, 2017, 62, pp.221 - 231. ⟨10.1016/j.fm.2016.10.023⟩. ⟨hal-01522932⟩
Sandrine Rousseaux, Michèle Guilloux-Benatier. PCR ITS-RFLP for Penicillium Species and Other Genera. Methods in Molecular Biology, 2017, Mycotoxigenic Fungi : Methods and Protocols [Part IV], 1542, pp.321-333. ⟨10.1007/978-1-4939-1658-0⟩. ⟨hal-01511211⟩