Fiche de Michèle Guilloux-Benatier

Michèle Guilloux-Benatier
MCF HDR émérite - Université Bourgogne - Franche-Comté
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Publications
Cédric Grangeteau, Daniel Gerhards, Christian von Wallbrunn, Hervé Alexandre, Sandrine Rousseaux, et al.. Persistence of Two Non-Saccharomyces Yeasts (Hanseniaspora and Starmerella) in the Cellar. Frontiers in Microbiology, 2016, 7, pp.270. ⟨10.3389/fmicb.2016.00268⟩. ⟨hal-01446576⟩
Cédric Grangeteau, Chloé Roullier-Gall, Sandrine Rousseaux, Régis D. Gougeon, Philippe Schmitt-Kopplin, et al.. Wine microbiology is driven by vineyard and winery anthropogenic factors. Microbial Biotechnology, 2017, 10 (2), pp.354 - 370. ⟨10.1111/1751-7915.12428⟩. ⟨hal-01511052⟩
Hany Abdo, Claudia Rita Catacchio, Mario Ventura, Pietro d'Addabbo, Hervé Alexandre, et al.. The establishment of a fungal consortium in a new winery. Scientific Reports, 2020, 10 (1), pp.7962. ⟨10.1038/s41598-020-64819-2⟩. ⟨hal-02893575⟩
Marielle Adrian, Sandrine Rousseaux, Herve Alexandre, Jordi Ballester, Benjamin Bois, et al.. MOOC : "Open Wine University 2". 2018. ⟨hal-03255032⟩
Cédric Grangeteau, Daniel Gerhards, Sandrine Rousseaux, Christian von Wallbrunn, Hervé Alexandre, et al.. Diversity of yeast strains of the genus Hanseniaspora in the winery environment: What is their involvement in grape must fermentation?. Food Microbiology, 2015, 50, pp.70-77. ⟨10.1016/j.fm.2015.03.009⟩. ⟨hal-02290880⟩
Michèle Guilloux-Benatier, Fabienne Remize, Laurent Gal, Jean Guzzo, Herve Alexandre. Effects of yeast proteolytic activity on Oenococcus oeni and malolactic fermentation. FEMS Microbiology Letters, 2006, 263 (2), pp.183-188. ⟨10.1111/j.1574-6968.2006.00417.x⟩. ⟨hal-02001006⟩
R. Russell M. Paterson, Armando Venâncio, Nelson Lima, Michèle Guilloux-Benatier, Sandrine Rousseaux. Predominant mycotoxins, mycotoxigenic fungi and climate change related to wine. Food Research International, 2018, 103, pp.478-491. ⟨10.1016/j.foodres.2017.09.080⟩. ⟨hal-01667048⟩
Cédric Longin, Frédérique Julliat, Virginie V. Serpaggi, Julie Maupeu, Geoffrey Bourbon, et al.. Quantification des Brettanomyces par qPCR. La revue des œnologues et des techniques vitivinicoles et œnologiques, 2017, 164, pp.53-56. ⟨hal-01613426⟩
Cédric Longin, Claudine Degueurce, Frédérique Julliat, Michèle Guilloux-Benatier, Sandrine Rousseaux, et al.. L’efficacité du sulfite sur Brettanomyces bruxellensis dépend de la population présente. La revue des œnologues et des techniques vitivinicoles et œnologiques, 2017, 163, pp.39-41. ⟨hal-01613365⟩
Sandrine Rousseaux, Cédric Grangeteau, Daniel Gerhards, Christian von Wallbrunn, Hervé Alexandre, et al.. Origines des levures Saccharomyces et non-Saccharomyces présentes dans le moût : Vignoble ou cuverie ?. La revue des œnologues et des techniques vitivinicoles et œnologiques, 2017, 162, pp.28-31. ⟨hal-01613345⟩